ALERJI Kayisi: Icindeki betakarotene adli madde hucrelere saldiran molekulleri kontrol altina alarak,kanseri onler.Bir kayisi ne kadar parlaksa,icindeki betakarotene orani o kadar yuksektir.Icerdigi kalsiyum ve magnezyum,girtlak yanmalarini engeller.Kuru kayisiya eklenen sulfur dioksit,astim gibi alerjilere iyi gelir. ARAC TUTMASI Zencefil: Sindirime yardimci olur.Mide bulantisini giderir. Enerjinizi artirir.Otomobilde uzun sure gitmenin yol actigi bulanti ve rahatsizliklari azaltir. ARTIRIT Enginar: Enginarin en buyuk ozelligi toksinleri temizleme yetenegidir.Artirit ve romatizmasi olan hastalara ozellikle tavsiye ediliyor. Cynarine adli madde,karaciger ve safra kesesinin rahatsizlanmasini engelliyor. ASTIM Sogan : Sarimsakla birlikte enfeksiyonlarla mucadele eder. Kukurt bilesimleri atardamarlarin zarar gormesini onler. Sogan; kemik erimesine de iyi geliyor. ADET SANCISI Muz : Icerdigi yuksek oranda B6 vitamini sayesinde kadinlarin adet donemi sancilarini buyuk oranda azaltir.Dogal bir agri kesici gibidir. Tarcin: Koli basilinin uremesini onler.Limon cayina balla birlikte eklenerek icildiginde hem bogaz agrilarina hem de adet donemi sancilarina iyi gelir. BAGIRSAK Elma : Protein, vitamin ve dogal kimyasallar sayesinde sindirime yardimci olur. Sindirimi kolaylastirir.Bagirsak sorunlari ceken kisiler icin dengeleyici ve normallestirici besin olarak nitelenirler. BAS AGRISI Nane : Nane cayi bas agrilarini dindirmek icin birebirdir. Icerdigi mentol ve mentol dogal yaglari sayesinde mideyi rahatlatma etkisine de sahiptir. Biberiye :Kimyasal icerikleri sayesinde dogal bir agri kesici gorevi gorur. Cikolata: Dogal antidepresan ozelligi vardir. Cikolata magnezyum ve demir icerir. Sinirleri gevsetici ozelligi sayesinde bas agrisini dindirir. CILT SORUNLARI Papatya: Bitkisel yag ve kimyasallar icerir.Cay olarak icildiginde sindirime yardimci olur, karin agrilarini dindirir.Sicak bir banyonun ardindan hazirlanacak papatya cayi torbalari, egzamanin neden oldugu kasinti ve yanmalari alir. Aci pul biber: Portakaldan 3 kat daha fazla oranda C vitamini icerir. Capsantin adli kimyasal madde zona hastaliginin neden oldugu agrilari dindirmek icin yapilan kremlerde kullanilir. Portakal suyu: Bir bardak portakal suyu gunluk C vitamini ihtiyacinizin tamamini karsilar.Icindeki potasyum vucudun su dengesini korur;cildin kurumasini, kirisikliklarin meydana gelmesi onler. Portakal yagi: Susam yagiyla karistirilarak da iyi bir cilt yagi elde edilir. Seluloitli bolgelere portakal yagiyla masaj yapilmasi tavsiye edilir. COLYAK HASTALIGI Kestane: Onemli bir enerji kaynagidir.Kolayca sindirilebilir. Colyak hastalari icin bugday icermeyen un kaynagi olabilir.E ve B6 vitaminleri icerir. DEPRESYON Avokado:Sindirimi cok rahat olan bu meyveyi ozellikle yeni dogmus bebeklerin ilk mamasi olarak tavsiye ederiz.Icerdigi E vitamini kalbe iyi gelir, yuksek potasyum da dinc tutar ve insani depresyona sokan uyusukluluk ve rahatligi uzerinden atar. Vucudun kolesterol oranini ayarlar.Teninizin surekli hucre yenilemesine neden olur. (Zayiflamak isteyenler Yag orani yuksek olan avokadoyu yememenizi oneririz.) Cikolata:Sutlu cikolatalari tercih edin.Cunku icerdigi kakao yagi,magnezyum, E vitamini beynin kendisini yenilemesine ve psikolojik rahatlik saglamasina yardimci olur.Migreni olanlar cikolatadan uzak durmalidir. Istiridye :Icindeki demir,sperm sayisini ve insanin seks gucunu artirir. A, B12 ve C vitaminleri icerir.Beyin icin en faydali yiyecek olan istiridye, enerji verir. (Dikkat: Kolesterol orani bircok baligin iki katidir.) Patates: Bir patates,bir kisinin bir gun icinde almasi gereken C vitaminini icerir. Beyindeki serotonin adli kimyasal maddenin kendisini yenilemesini saglar. DIS Ekmek: Sekerli yiyecek yenildiginde icindeki asitler dislere her 20 dakikada bir saldirir. Ekmek,disleri korur.Gun boyunca 6 ila 11 dilim ekmek yiyin. Meyve: (Her cesit) Gunde 2 ila 4 ogun meyve tuketin. Sebze: (Her cesit) Gunde 3 ila 5 ogun tuketin. Yogurt veya beyaz peynir:Eger yemek arasi atistirirken dis sagliginizi dusunuyorsaniz, kalsiyum deposu olan bu iki yiyecegi tercih edin. Muz : Yuksek miktarda karbonhidrat icerir.Zengin bir potasyum kaynagidir. Bu mineral,kalbin duzenli calismasini ve tansiyonun duzenli olmasini saglar. DIYABET Kuru fasulye: Lif acisindan zengin bir besindir.Bu da diyabet riskini buyuk oranda azaltir.Icerdigi karbonhidratlari vucudun sekere donusturmesi uzun surer. Mercimek :B vitamini,demir,kalsiyum,potasyum,fosfor ve magnezyum icerir. Cozunebilir lif icermesi sayesinde kandaki kolesterol oranini dusurur. Diyabet ve kalp hastalari icin iyi bir besindir. FELC Turuncgiller:C vitamini zengini turuncgiller icerdikleri flavonoid adli antioksidanlar sayesinde atardamarlarin,kalbin zarar gormesini onluyor. Portakal icerdigi folik asit,kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde saglikli alyuvar hucrelerinin cogalmasina neden oluyor. Hamsi : Kolesterolu dusuren ve kan pihtilasmasini onleyen Omega-3 bol bol var. GOZ Misir: Zeaksantin adli bir bitkisel bilesim icerir.Bu madde yasa bagli olarak gelisen gorme bozukluklarini azaltir. Ispanak: Antioksidan ozelligi tasiyan A vitaminine donusen betakaroten icerir. Saglikli gozler icin gereklidir.Katarakt ve diger goz tabakalarinin bozulmasina karsi lutein maddesi de icerir. Pisirdikten sonra hemen tuketin;Beklediginde yararli maddeler toksik maddelere donusebilir. GRIP Satsuma:(Kucuk portakal) Icerdigi folik asit ve C vitamini sayesinde oksurugu ve kanli tukurukleri keser. Ayrica kan pihtilasmasina karsi en etkin dogal yiyecek oldugu icin ileri yaslarda felc ya da kalp krizi riskini de azaltir. Tarcin: Yemeklere girmis olabilecek E-coli bakterisinin vucutta yayilmasini engeller. Mideyi duzene sokar. Kusmayi engeller.Hatta bal ya da limon suyuyla birlikte alindiginda bogazdaki yanmalari keser. Hardal: Icindeki singrin maddesi,midenin gaz cikarmasina yardimci olur.Sindirim sistemini duzenler,mide agrilarini giderir.1/2 cay kasigi alinmalidir. GUT (DAMLA HASTALIGI) Hamsi : Omega-3 yagi acisindan cok zengindir.Kolesterol seviyesini dusurur. Kanin pihtilasmasini onleyerek damar tikanikligi, kalp krizi ve felc gecirme riskini dusurur.Haftada en az 1 kez yemek gerekir. Kalp hastalari icin bu miktar haftada 3-4 porsiyon olmalidir. HAMILELIK Enginar:Bol miktarda folik asit ve potasyum icerir.Dusuk yag orani,sindirimi kolaylastirici etkisi,antioksidan ozellikleri sayesinde anne adayi ve bebegin sagligina onemli faydalari vardir. Bogurtlen: E vitamini icerir.Vucuttaki zararli atiklarin temizlenmesini saglar. C vitamini boldur.Cenini korur. HEMOROID (BASUR) Hindistan cevizi:Icerdigi myristin adli madde kusmayi engeller, basur icin birebirdir. (Dikkat! Fazlasi basur icin tehlikelidir.) IDRAR VE BOBREK Pancar: Bobrekleri calistirir.Onemli bir potasyum kaynagidir. Vucuttaki tuz oranini dengeler. Bu sayede bobrekler ve idrar yollarinin calismasini destekler. Kavun : Orta boy bir kavunun yarisi,gunluk C vitamini ihtiyacini tamamen karsilar. A vitamini ve betakaroten icerir. Bunlar vucudu temizleyici etkiye sahiptir. Bobrekleri rahatlatir.Yuksek miktarda su ve dusuk miktarda kalori icerir. IDRAR YOLLARI Nane : Idrar sokturucu ozellige sahiptir.Icerdigi mentol,midenin normal islevini gormesine neden olur.Vucuda giren grip mikrobunakarsi savastigi gibi,ileri yaslarda ulsere yakalanma riskini de azaltir.Sabahlari mide bulantisini keser. Nane cayi,bas agrisi,stres gibi hastaliklarin yani sira mide yanmasina da bire birdir. Nane cayini ac karnina degil,tok karnina iciniz. Elma : Icindeki C vitamini ve pektin oldukca faydalidir. Kolesterolu dusurur,sindirim sistemini duzenler ve idrar ve hacet yollarindaki sorunlari giderir. Kepekli ekmek: B3 vitamini, demir, potasyum ve folik asit icerir.Cok fazlasi idrar yollarina zarar verirken, gunde 2 dilim yemek iyi gelir. KALP Bezelye: Haftada 10 porsiyon domatesli bezelye yemegi yiyen bir erkegin, yemeyene oranla prostat kanserine yakalanma riski yuzde 35 daha az. B vitamini ve protein deposu olan bezelye,kalp icin de cok onemli. Kepekli Ekmek: Kalp hastaliklariyla bagirsak kanseri icin faydalidir. Gunde 12 gramdan fazlasi kisiye gore zararli olabilir. Kiraz: 100 graminda 40 kalori bulunuyor.Icerdigi ellegic asit, vucudu kansere karsi korurken,kiraz kalp damarlarindaki normal bir kan dolasimini saglar. Cok kiraz yenmesi, gut hastaligina yakalanma riskini de dusurur. Gunde 20 kiraz yemek 1 aspirin yerine geciyor. Cikolata:E vitamini,magnezyum ve demir;Kalp hastaliklarina yakalanma riskini dusurur. Gunde en fazla 1 cikolata yiyin. Elma: Gunde 5 adet yiyin. Misir Gevregi: Gunde 1 tabak yeterli. Salatalik: Diyet yapanlarin en buyuk yardimcisi olan salatalik,kolesterolu dusurur. Kalbi guclendirir.Salatayi soymadan yiyin,Cunku kalbi kuvvetlendiren madde, kabugu ile derisi arasinda bulunuyor. Yumurta:Tum yiyecekler icinde en kaliteli proteini icerir.En onemli ozelligi,kolesterol oranini duzenleyen lesitin maddesi icermesi. Tavada az yagda pisirilmis yumurtayi tavsiye ederiz. Sarimsak :Mutfaginizdan eksik etmeyin.En az 1000 dogal tedavide kullanan sarimsak,sindirim sisteminden,kansere,kan dolasimindan kalp hastaliklarina kadar her seye yarali.Ancak hamileler dikkat olmali.Asiri sarimsak da kalp yanmalari ve carpintilarina yol acar.Gunde bir dis yeter. Humus: E vitamini zengini humus, kanda kolesterol oranini da ayarlar. Kavun: Bir kavunun yarisi insan vucudunun gunluk C vitamininin ihtiyacinin tamamini, A vitaminin de yuzde 15’ini karsilar. Kavun, kalp ve bobrek hastalarinin diyetlerinde sikca kullanilan bir meyvedir. Sut: Tam bir kalsiyum,protein,folik asit,A,E ve D vitaminleriyle fosfor deposu. Cocuk,genc ve hamilelerin gunde en az yarim litre sut icmesi gerekiyor. Seftali: Bir seftali,gunluk C vitamini ihtiyacinizin yarisini karsilar. Sindirimi kolay olan meyvanin koyu renklilerini tercih edin.Cunku kabuguna renk veren betakarotene maddesi,kalp ve kansere karsi faydalidir. Pirinc: E ve B12 ve B vitaminleri ve potasyum icerir.Ozellikle kolon ve bagirsak kanserlerine karsi faydalidir.Kolesterolu dusurdugunden kalbe iyi gelir. Tuz: Vucuttaki kan dolasimini ve sinir sistemini duzenler.Mide kanseri,kemik erimesi, kalp sorunlarina bire birdir.Ingiliz Saglik Bakanligi, halkina gunde 9 gram tuzun kafi oldugunu,asirisinin vucuda zarar verecegini acikladi. Cay: Gunde 2 bardak icilen cayla,4 elma,5 sogan,7 portakal yemis gibi kalp dostu antioksidan madde almis olursunuz .Ingilizler,ozellikle cocuklarin haftada en az 6 bardak sutlu cay icmesini oneriyor. Ton Baligi: Kolesterol ve tansiyonu duzenler.Anemi hastaligina karsi D ve B12 vitamini icerir.Bircok kansere karsi vucudu icerdigi nikotinik asitle korur. Bir konserve ton baligi vucudun D vitamini ihtiyacinin tamamini karsiliyor. Hindi Eti: 125 grami, vucudun gunluk folik asit ihtiyacini karsilar. Folik asit,kan hucrelerinin yenilenmesine yardimci olur. Karpuz: Bir dilimiyle gunluk C vitamini ihtiyacinizin %80’nini karsilarsiniz. Icerdigi potasyum,kan dolasimini saglar. KANSER Kayisi: Antioksidan olan betakaroten acisindan zengindir.Hucrelere ve dokulara zarar veren molekullerin etkisini ortadan kaldirarak kansere karsi koruyucu etkisi vardir.Lifli oldugu icin bagirsaklari koruyucudur. Tahillar: Arpa,misir,bugday,yulaf gibi tahillar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum icerir.Kanserojen maddelerin vucuttan atilmasi surecini hizlandirir.Tahil agirlikli bir beslenme rejimi, bagirsak kanseri riskini yari yariya azaltiyor. Fasulye:Fasulye,C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastaligi ve kanseri onleyen antioksidanlar acisindan zengindir. Ayrica B vitamini seks hormonlarini kuvvetlendirir. Pancar: Demir ve folik asit acisindan zengin olan pancar eski cagladan beri kan hastaliklarinin tedavisinde kullanilmaktadir. Amerikali uzmanlar pancar suyunun sarilik tedavisinde de etkili oldugunu belirtiyor. Lahana: Kanserli hucrelerin cogalmasini onleyen karoten maddesi icerir. Havuc: Tam 40 arastirma havuc tuketimi arttikca kanser riskinin azaldigini ortaya koymustur.Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar acisindan zengin olusudur. Nohut: Yag duzeyi dusuk ve kolesterol icermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum,bakir,manganez, betakaroten ve folik asit acisindan zengindir. Gogus kanserine karsi korur. Incir: Potasyum,demir ve kalsiyum icerir.Sindirim sistemine yardimci olur. Eski caglarda kanserli hucrelerin tedavisinde kullanilan incir, modern tip tarafindan da kansere karsi koruyucu olarak oneriliyor. Sarimsak: Bagisiklik sistemini guclendirdigi ve kansere, yuksek kolesterole,kalp ve dolasim sistemi hastaliklarina karsi koruyucu etkisi vardir. Findik: Kalp krizine karsi koruyucu olan E vitamini acisindan zengin bir besindir. Her gun yenilen bir avuc findik kansere ve kirisikliklara karsi koruyucudur. Mercimek: B vitamini,demir,kalsiyum,magnezyum,fosfor ve potasyum icerir. Lifli ozelligi kandaki kolesterol oranini dusurur. Seker ve kalp hastalari icin yararlidir. Zeytinyagi: Icindeki omega yag asitleri,kandaki kolesterol duzeyini dengede tutar. Antioksidan ozelligi olan E vitamini acisindan da zengindir.Bu sayede kalp krizi,felc,kanser ve erken yaslanmaya karsi beyni koruyucu etkiye sahiptir. Sogan: Bagisiklik sistemini guclendirir.Icerdigi allicin ve sulfur; mide ve bagirsak kanserine karsi koruyucu etkiye sahiptir. Son arastirmalar kemik erimesine karsi,peynir ve sutten daha etkili oldugunu gostermistir. Seftali: Teki bile insanin C vitamini ihtiyacinin %50,sini karsilayabilir.Sindirimi kolaydir.Kansere ve kalp krizine karsi koruyucu olan betakaroten acisindan da zengindir.Bir tanesinde 33 kalori vardir. Pirinc: Pirinc mukemmel bir enerji kaynagidir.E ve B vitaminleri acisindan zengindir. Bagirsak kanserine karsi koruyucu olan pirinc,kolesterolu dusurerek kalp krizi riskini de azaltir. Cilek: Kolesterol duzeyini dusurur ve sindirim sistemini duzenler. Ellegic asit adi verilen kansersavan bir maddeyi de icerir. Domates: Likopen acisindan zengin ender bitkilerden biridir. Likopen,pankreas gibi cesitli kanser hastaliklarini onleme konusunda hayati onemdedir. C vitamini acisindan zengindir ve bagisiklik sistemini kuvvetlendirir. Lifli bir besin olmasi da bagirsak kanseri riskini azaltir. KANSIZLIK Hurma: Hurmalarin bircogu yuksek oranda demir icerir. Besin degeri yuksek ve onemli bir enerji kaynagidirlar. Dogal mushil etkisine sahiptir. Daha yuksek oranda su ve daha dusuk kalori icerir. KARACIGER Enginar: Cynarine adli madde en sert yiyecekleri dahi sindirimine yardimci olur.Karaciger hastalarinin yani sira romatizma, artirit ve gut hastaligina yakalananlarla,hamilelere siddetle tavsiye edilir. Meyan koku: Dunya uzerinde bircok kabile yuzyillardir ulser, artirit, bronsit ve karaciger rahatsizliklarina karsi "dogal ilac" olarak kullanir. Adrenalini yukseltir,insanin strese girmesini engeller, kan basincini dusurur. Zerdecal: Karaciger rahatsizliklarinin yani sira sindirime de yardimci olur. KARIN AGRISI Papatya cayi: Bagirsak yollarindaki gazi cikartir, sindirim sistemini duzenler, dengeler, mide agrisini keser. KEMIK ERIMESI Kayisi:Yuksek oranda kalsiyum ve magnezyum icerir. Sut : Kalsiyum,protein,B2-A-E-D vitaminleri,folik asit,fosfor ve demir kaynagidir. Kalsiyum,D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve disleri guclendirmek icin calisir.Bunlarin eksikligi kemikleri eritir. KILO KAYBI Cikolatali puding: Bu sayede vucuttaki kan istedigi protein ve mineralleri alir. Kilo kaybi yasayanlarin gunde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesi gerekiyor. Peynir: 100 graminda 78 kalori bulunuyor. Yumurta: Gunde 2 yumurta kadinlarin gunluk protein ihtiyacinin 4’te 1’ini, erkegin ise 5’te birini karsilar.A,D,E ve B vitaminleri iceren yumurtadaki selenyum maddesi,bebeklerde sindirim sorunlarini cozer, yetiskinleri de kansere karsi korur. Dondurma :Gunde 2 top vanilyali dondurma yemek,insan vucudunun gunluk protein ihtiyacinin yuzde 20’sini karsilar. Salam : B vitamini,demir,sodyum ve potasyum deposudur. TANSIYON Rezene: Icerdigi potasyum sayesinde tansiyonu duzenler.Kan hucreleri icin gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur. Rezene cayi sindirim icin iyidir. Tahil: Kan damarlarini gevseten ve rahatlatan bir tur fotosentez kimyasal maddesi iceriyor.Bu sayede kanin damarlardan daha rahat gecmesini sagliyor. Tahil yemek sebzelere oranla vucutta daha fazla kalori yakilmasini saglar. Kalorinin azalmasi tansiyonu duzenler. Un : Yapildigi tahilin besin degerlerini icerir.B ve E vitamini,demir ve magnezyum acisindan oldukca zengindir. Karaciger: Saglikli bir bagisiklik sistemi,cilt ve keskin gozler icin gerekli olan A vitamini acisindan zengindir.Kucuk bir porsiyonu gunluk A vitamini ve demir ile aylik B12 vitamini ihtiyacini giderir. LAKTOZ DAYANIKSIZLIGI Badem: Yuksek oranda kalsiyum, magnezyum,potasyum,fosfor,E vitamini,B2 vitamini, antioksidan icerir.Bu nedenle laktoz (sut sekeri) dayaniksizligi bulunan ve gunluk gidalar yiyemeyen kisiler icin badem ideal bir besin kaynagidir. MENOPOZ Nohut : Sebze hormonu "fitoostrojen" icerir.Bunlar ostrojenin vucuttaki etkilerini dengeler ve menopozun yarattigi etkilere karsi korur.Protein bakimindan en zengin sebzelerdendir. Kola : Kafein vucudun yorgunlugunu alir ve konsantrasyonu saglar. Uzum : Icerdigi "elajik" asit sayesinde kemik erimesine karsi korur. Kandaki ostrojen seviyesini yukseltir ve menopoz agrilarini en aza indirir. Kuru erik: Sadece iki-uc adet yemek dahi vucudun ihtiyaci olan antioksidanlari karsilar. Idrar yollari kaslarini rahatlatir ve kolon kanserine karsi korur.Demir,A vitamini, B6 vitamini ve potasyum icerir.Icerdigi yuksek orandaki bor minerali sayesinde menopoz doneminde ostrojen seviyesini dengede tutar. Tatli patates: Adrenal salgilayan bezleri guclendirerek vucuda enerji saglar.Fosfor, magnezyum,kalsiyum,C vitamini,potasyum ve folik asit icerir. MIDENIZ RAHATSIZSA Tarcin: Mide yanmalarini ve kusma hissini alir. Hindistan cevizi: Sutlu iceceklere eklendigi zaman mideyi gevsetici ve gazini alici bir etki yaratir.Mide bulantilarini onler. Lahana :Mayalanma sirasinda laktik asit uretir.Bu da sindirim sistemindeki zararli bakterileri oldurerek sindirime yardimci olur. ROMATIZMA Enginar:Vucuttaki zehiri atmasi nedeniyle Romatizma,gut hastaligi ve eklem yanmasina karsi birebirdir.Folik asit ve potasyum kemikleri guclendirir. Domates:C vitamini boldur. Tahil : Icerdigi dogal kimyasallar,romatizmanin yol actigi eklem yanmalari ve romatizma agrilarini hafifletir. Kekik : Timol adi verilen bir tur dogal yag,vucuttaki diger yaglarin parcalanmasini saglar.Kekik yagi banyoda suruldugu zaman romatizma agrilarini azaltir. Zencefil: Uyarici etkileri kan damarlarini genisletip kan dolasimini artirarak romatizma agrilari ve yanmalari yok eder. SINDIRIM SORUNLARI Arpa : Icerdigi kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini vucuda direnc kazandirir.Ayrica ABD’deki bir arastirma, 6 ay boyunca her gun arpa urunu seylerin yenmesinin kolesterol oranini yuzde 15 dusurdugunu kanitladi. Yogurt: Gunde 150 gram yogurt vucudun bir gunluk kalsiyum ihtiyacini karsilar.Meyveli yogurtlara 3 cay kasigi seker eklendigi icin seker oranlari daha yuksektir. Yogurttaki potasyum,kan basinci ve kalp atislarini duzenler. Midenin yiyecekleri duzenli olarak ogutmesini saglar. SISTIT Kuskonmaz:Folik asit,C ve E vitaminleri icerir.Yenilen besinlerin vucuttaki zehirli kalintilarini atmayi saglar.Karaciger ve bobreklerin calismasini kolaylastirir,destekler.Bu nedenle doktorlar, sistit hastalarinin mutlaka kuskonmaz yemeleri gerektigini soyluyor. STRES |